Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Αγανάκτηση σε ολη την Ελλαδα - Αρχίσαν να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αγανάκτηση σε ολη την Ελλαδα - Αρχίσαν να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Υποχρεωτική καθίσταται η τρίτη δόση του εμβολίου, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών στη χώρα μας.

Τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε κατά το

0000

διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου».

Πότε τίθεται σε ισχύ το μέτρο
Όπως διευκρινίστηκε από κυβερνητικές πηγές, η ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης θα καταστεί απαραίτητη από τις

13 Δεκεμβρίου και έπειτα και για πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από επτά μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας REACT στη Βρετανία, η τρίτη δόση μείωσε κατά δύο τρίτα τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό, σε σύγκριση με τον βασικό εμβολιασμό με δύο δόσεις.

Νωρίτερα, για το ίδιο θέμα, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, υποστήριξε πως ένα πιθανό πέμπτο κύμα της πaνδhμiας ενδεχομένως να αφορά σε εμβολιασμένους που δε θα έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να εντάξει την τρίτη δόση του εμβολιασμού στο τελικό σχήμα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, με μια ετήσια αναμνηστική να ακολουθεί στα επόμενα χρόνια.

Αίτημα Μητσοτάκη στην Κομισιόν
Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρώπης που εντάσσουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου στο βασικό σχήμα του εμβολιασμού

προκειμένου παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Παρόμοια απόφαση είχε λάβει, έπειτα από διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, και η Γαλλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά το διάγγελμά του την πρόθεσή του να ενταχθεί σε κοινοτικό επίπεδο η τρίτη δόση στα προαπαιτούμενα για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών.

«Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν

αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Leave a Comment