Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Ανακαίνιση ακινήτων: Ανατροπή με τα φορολογικά κίνητρα

Ανακαίνιση ακινήτων: Ανατροπή με τα φορολογικά κίνητρα

Ανακαίνιση ακινήτων: Ανατροπή με τα φορολογικά κίνητρα - Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 40% του κόστους θα αφαιρείται, αλλά είναι άγνωστο από που θα αφαιρείται.

Υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία το αφαιρεί από το εισόδημα και την άλλη από τον φόρο. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί υπάρχει μία γενικόλογη πρόβλεψη η οποία αναφέρεται σε κίνητρα τα οποία θα καθοριστούν και το κυριότερο ότι θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Χθες το θέμα το έφερε και πάλι στην επικαιρότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Είπε λοιπόν, ότι από τον φόρο εισοδήματος (σ.σ. και όχι το εισόδημα) θα αφαιρείται το 40% του κόστους ανακαίνισης κτιρίων, κατά την διάρκεια της ομιλίας του επί του Προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες είχε πει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή θα αφαιρείται από το εισόδημα.

Η διαφορά είναι προφανώς μεγάλη. Εάν κάποιος έχει το 2020 έσοδα 20.000 ευρώ, και προχωρήσει σε ανακαίνιση του σπιτιού του με κόστος 10.000 ευρώ, τότε θα έχει όφελος 4.000 ευρώ, εάν αφαιρεθεί από τον φόρο το 40% του κόστους ανακαίνισης και μόλις 880 ευρώ, αν αφαιρεθεί από το εισόδημα.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες, όταν και θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα χθες ο Απ. Βεσυρόπουλος επανέλαβε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την ικανοποίηση του οικονομικού επιτελείου για την πορεία των εσόδων, αναφέροντας ότι τον Σεπτέμβριο ήταν αυξημένα κατά 125 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Όπως σημείωσε «αυτό είναι σημαντικό γιατί τον μήνα αυτό οι πολίτες έχουν μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις».

Υπενθύμισε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή το νέο φορολογικό πλαίσιο με τις φοροελαφρύνσεις προς φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, με μείωση συντελεστή από το 22% στο 9%, μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% και μείωση της προκαταβολής του φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στα εταιρικά σχήματα κατά 5%. Για το τελευταίο ο κ. Βεσυρόπουλος είπε πως θα φανεί στην τελευταία δόση καταβολής του φόρου τέλος Γενάρη.

Leave a Comment