Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Η Αστυνομία έκλεισε Τζαμί στον Πειραία που λειτουργούσε χωρίς άδεια

Η Αστυνομία έκλεισε Τζαμί στον Πειραία που λειτουργούσε χωρίς άδεια

Για «εντολή του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων», κάνει λόγο η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος μετά το κλείσιμο του τζαμιού Αλ Αντάλους στον Πειραιά.

Έκλεισε από την Αστυνομία ο

0000

θρησκευτικός χώρος λατρείας των μουσουλμάνων στο Πειραιά με το όνομα Αλ Αντάλους (Ανδαλουσία). Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην οδό Φίλωνος 98, από το 1989. Σύμφωνα με την αστυνομία λειτουργούσε χωρίς άδεια και γι’ αυτό την Τρίτη παραδόθηκε το ειδοποιητήριο για κλείσιμο τζαμιού. Προηγήθηκαν παράπονα περιοίκων και κατόπιν αυτών έλεγχος από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος:

«Σας ανακοινώνουμε μετά λύπης πως

λάβαμε ειδοποίηση από την αστυνομία για οριστικό κλείσιμο ενός από τους παλαιότερους χώρους προσευχής στην πρωτεύουσα, κατ’ εντολή του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων. Δεν υπήρξε καμιά διαπραγμάτευση με το υπουργείο προκειμένου να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση για όλους, παρά διαταγή για άμεσο κλείσιμο. Ο χώρος που ονομάζεται Αλ Αντάλους (Ανδαλουσία) βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά από το 1989 και

φιλοξενεί κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες του λιμανιού. Δεν υπήρξε ποτέ αυτές τις δεκαετίες κανένα παράπονο ή πρόβλημα, και πολλά ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις έγιναν εκεί. Τώρα οι πιστοί καλούνται να προσευχηθούν μαζικά εκτός Πειραιά.

Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας πάντοτε αγωνίστηκε για την

Ορατότητα των Μουσουλμάνων και της Προσευχής, θεωρούμε ότι η αποδοχή και αναγνώριση προάγει την κοινωνία, γι αυτό πιστεύουμε πως αυτό το απροσδόκητο κλείσιμο είναι μία συμβολική πράξη της Πολιτείας που στοχεύει στην καταπίεση της θρησκευτικής έκφρασης όταν αυτή δεν προέρχεται από την επικρατούσα θρησκεία. Το γεγονός είναι ότι η προσευχή των Μουσουλμάνων δεν σταματά, οι πιστοί θα εξακολουθήσουν να προσεύχονται είτε σε γνωστό δημόσιο είτε σε άγνωστο ιδιωτικό χώρο. Οι αρχές θα έπρεπε να ενθαρρύνουν την ορατή λατρεία αντί να κλείνουν δημοφιλείς χώρους που φυσιολογικά θα αντικατασταθούν από ιδιωτικούς χώρους. Αυτή η πρακτική κάνει τους πιστούς δύσπιστους απέναντι στο κράτος και αυτό μας ανησυχεί βαθιά. Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίσαμε από κοινού όλα αυτά τα χρόνια θα αντικατασταθεί από καχυποψία και αυτό δεν τιμά τα τόσα χρόνια καλής συνεργασίας που απέφερε μηδενικά προβλήματα στην κοινωνία».

Leave a Comment