Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Πιο σκληρος απο ποτε με 6 νεα μετρα - Θα εμβολιαστεί κι ο τελευταίος ανεμβολίαστος

Πιο σκληρος απο ποτε με 6 νεα μετρα - Θα εμβολιαστεί κι ο τελευταίος ανεμβολίαστος

Νέα μέτρα εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί για να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πaνδhμiας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, στην αντιμετώπιση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας και στην προστασία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την προσεχή Τετάρτη.

Ανοιχτό είναι τις τελευταίες ώρες τοενδεχόμενο

0000

υποχρεωτικότηταςτηςτρίτης, «αναμνηστικής» δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών, όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Γαλλία.

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δε είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους

ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», εξήγησε ο κ. Κοντογεώργης, εκτιμώντας παράλληλα πως «σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή».

Σκέρτσος: Θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο με γ’ δόση

«Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας». επισήμανε ο κ. Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», υπολογίζοντας ότι «στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να μπολιαστει το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενόςlockdown, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «δε νοείται» κάτι τέτοιο καθώς πλέον έχουμε μπόλι και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους.

«Το μπόλι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και λειτουργεί σαν καταλύτης για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης και συμβίωσης με την πaνδhμiα. Επιπλέον τα

σχολεία μας λειτουργούν χωρίς συρροές από την αρχή της χρονιάς χάρη στα τεστακι και τις μάσκες. Άρα μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό χωρίς ακραία περιοριστικά μέτρα», εξήγησε, εκτιμώντας μάλιστα ότι πρακτικά το lockdown θα ήταν απολύτως ατελέσφορο σήμερα.

Παράλληλα, η χρήση της κάσκας μάλιστα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως η επιβίβαση με διπλή κάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράςείναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει η ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας σε μαζικούς χώρους διέλευσης των πολιτών.

Όσον αφοράτηνυποχρεωτικότητα, ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι λέγεται πολύ πιο εύκολα από όσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

«Επίσης μπορεί να αποτελεί το ύστατο μέτρο όχι οριζόντια αλλά μόνο σε χώρους και δραστηριότητες με υψηλή διασπορά του ιού. Κυρίως όμως για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένες κυρώσεις οι οποίες θα πρέπει και να μπορούν να επιβληθούν. Προαιρετική υποχρεωτικότητα όπως την αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση δε υπάρχει», συμπλήρωσε.

Γεραπετρίτης: Δε θα

υπάρξουν καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις για την πaνδhμiα

μέτρα

Την πιθανότητα να υπάρξουν «καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις» απέκλεισε χθες και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως και της εφαρμογής του μέτρου επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ως ατελέσφορα στην παρούσα φάση της πaνδhμiας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεραπετρίτης αποκρίθηκε πως, «καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις δε πρόκειται να υπάρξουν, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο απέναντι στους συμπολίτες μας που εμβολιάστηκαν και έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους», αλλά δε απέκλεισε «μικρές σημειακές παρεμβάσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιολογηθούν».

Μάλιστα, ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «πενταπλασιασμό των νέων ραντεβού», τη στιγμή που «η επέκταση σε ευρεία κλίμακα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέρα από τα ενδεχόμενα ζητήματα συνταγματικότητας, δε αποτελεί την προτιμητέα λύση για τη διαχείριση της πaνδhμiας», εκτίμησε, με δεδομένο ότι «πάντοτε θα αφήνει σημαντικά μέρη του πληθυσμού εκτός της υποχρέωσης».

Κεραμέως: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων»

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων», επανέλαβε χθες για άλλη μια φορά και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως «τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται πολύ καλά στα σχολεία μας από εκπαιδευτικούς, μαθητές, τις οικογένειές τους, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Αυτή την ώρα βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας μόλις οχτώ τμήματα σε όλη τη χώρα σε πάνω από 80.000 τμήματα συνολικά. Εάν είχαμε μαζική διασπορά στα σχολεία, τότε θα είχαμε χιλιάδες τμήματα κλειστά», πρόσθεσε η Υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, μια σκέψη των ειδικών αποτελεί η εφαρμογή ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτού που έχει εφαρμοστεί super market και στην ψυχαγωγία/εστίαση με περιορισμό της πληρότητας και εφαρμογή κανόνων αποστάσεων.

Παράλληλα, στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και η επαναφορά της τηλεργασίας, ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα συναντά αντιρρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον, εξετάζεται το μέτρο τουκλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, ένα μέτρο που έχει αρκετές πιθανότητες να εφαρμοστεί.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν:

μέτρα

  • μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • επαναφορά της τηλεργασίας,
  • θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • χρήση της κάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής κάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
  • είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δε έχουν κάνει μπόλι

Leave a Comment