Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Συναγερμός στη Νορβηγία: Επιασαν ρωσική φάλαινα-«κατάσκοπο» [βίντεο]

Συναγερμός στη Νορβηγία: Επιασαν ρωσική φάλαινα-«κατάσκοπο» [βίντεο]

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές της Νορβηγίας μετά τον εντοπισμό ανοικτά των ακτών μιας φάλαινας μπελούγκα που φορούσε έναν ειδικό ιμάντα, ρωσικής κατασκευής, όπου προσαρμόζεται κάμερα.

Οι πρώτες υποψίες των Αρχών ήταν μήπως το κήτος προερχόταν από κάποια ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση κι ήταν εκπαιδευμένο για να αναλαμβάνει αποστολές υποβρύχιας κατασκοπείας. Επιγραφή στον ιμάντα ανέφερε «εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη» όπως δήλωσε ο Joergen Ree Wiig του υπουργείου Αλιείας της Νορβηγίας. Τη φάλαινα εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα ψαράδες στον Αρκτικό ωκεανό κοντά στη Νορβηγία και βούτηξαν στο νερό για να απομακρύνουν τον ειδικό ιμάντα, που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο καθηγητής Ενάλιας Βιολογίας του Αρκτικού Πανεπιστημίου στο Τρόμσοε της βόρειας Νορβηγίας, Αουντούν Ρίκαρντσεν πιστεύει ότι «πιθανότατα εμπλέκεται στην υπόθεση με τη φάλαινα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό του Μουρμάνσκ», όπου η Ρωσία διαθέτει μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι είχε εκπαιδευτεί η φάλαινα, ή αν μετείχε σε ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή. «Είναι ένα εξημερωμένο ζώο που έχει συνηθίσει να του προσφέρουν τροφή και γι’ αυτό πλησίασε τους ψαράδες. Το θέμα είναι κατά πόσον μπορεί να επιβιώσει μόνον του. Έχουμε δει περιπτώσεις με άλλες φάλαινες που τελούσαν υπό αιχμαλωσία στη Ρωσία να τα καταφέρνουν πολύ καλά στο να βρίσκουν τροφή», πρόσθεσε ο Ρίκαρντσεν.

Η Ρωσία δεν έχει ιστορικό χρήσης φαλαινών για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά επί εποχής ΕΣΣΔ λειτουργούσε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης δελφινιών, που χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό ναρκών ή άλλων αντικειμένων και για την τοποθέτηση εκρηκτικών κοντά σε εχθρικούς στόχους. Οι εγκαταστάσεις εκεί είχαν κλείσει μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αλλά πληροφορίες ανέφεραν ότι ξανάνοιξαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Leave a Comment