Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Τι έδειξε η καρτέλα του άτυχου παιδιού -Σε κινητοποίηση το υπ. Υγείας

Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Τι έδειξε η καρτέλα του άτυχου παιδιού -Σε κινητοποίηση το υπ. Υγείας

Μετά την ανατροπή για το αν είχε κάνει τα εμβόλια για διφθερίτιδα ο 8χρονος που απεβίωσε αναμένονται -εκτός απροόπτου σήμερα- τα αποτελέσματα του δείγματος από την Βρετανία.

1
Το θλιβερό περιστατικό με τον 8χρονο έφερε συναγερμό στο νοσοκομείο «Α. Κυριακού» καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν πως βρέθηκε στον οργανισμό του κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Αμέσως εστάλη δείγμα σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Βρετανίας το Public Health England από το οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όσα είπε εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στο iefimerida.gr το δείγμα έπρεπε να σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού που έχει αντιδραστήριο για τη διφθερίτιδαγια να επιβεβαιωθεί η νόσος καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργαστήριο ικανό για να κάνει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.


«Η εξέταση στοχεύει στο εντοπισμό ενός κορυνοβακτηριδίου που σχετίζεται με τη διφθερίτιδα. Αν βρεθεί κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος οφείλεται στη νόσο της διφθερίτιδας» ανέφερε το στέλεχος του ΕΟΔΥ με τον οργανισμό να αναμένει ενδεχομένως και σήμερα τα αποτελέσματα του περιστατικού.

Εκανε και τα 5 εμβόλια για διφθερίτιδα ο 8χρονος

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία πως το 8χρονο ορφανό παιδί δεν είχε κάνει όλα τα εμβόλια για διφθερίτιδα. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε στο iefimerida.gr πως το παιδί πιθανότατα είχε κάνει ένα με δύο εμβόλια κάτι το οποίο αν ίσχυε θα ήταν ευθύνη του ιδρύματος όπου έμενε πριν πάει σε ανάδοχη οικογένεια.

Ωστόσο αυτό ανατράπηκε από τον ΕΟΔΥ που ανέφερε ότι το 8χρονο παιδί είχε λάβει κανονικά και τις πέντε δόσεις για την συγκεκριμένη νόσο. Σύμφωνα με το νοσοκομείο Παίδων όπου νοσηλευόταν ο μικρός πιθανή αιτία θανάτου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

0000
Σύμφωνα με πληροφορίες από το μεσημέρι της Πέμπτης στελέχη του υπουργείου Υγείας άρχισαν να αναζητούν την καρτέλα που είχε το αγόρι στα ιδρύματα όπου φιλοξενήθηκε («Μητέρα» και ΚΑΑΠ Βούλας).

«Η καρτέλα εντοπίστηκε και αυτό που προκύπτει είναι ότι το παιδί είχε κάνει και τις πέντε δόσεις » ανέφερε χαρακτηριστικά για το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας πηγή από το υπουργείο Υγείας στο iefimerida.gr τονίζοντας ότι σε κάθε άλλη περίπτωση το υπουργείο θα είχε ήδη ξεκινήσει «πόλεμο» κατά των υπαιτίων για την παράλειψη.


Αυτό που μένει να απαντηθεί -μετά και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων- είναι το πώς μπορεί να νόσησε το παιδί από διφθερίτιδα ενώ είχε κάνει όπως φαίνεται όλα τα εμβόλια. Μια πρώτη απάντηση που δίνουν οι αρμόδιοι είναι ότι σε περίπτωση ευπαθών ομάδων -το παιδί αντιμετώπιζε ήπιο σύνδρομο down- το ανοσοποιητικό αντιδρά διαφορετικά.

Το ανακοινωθέν του Παίδων για τον θάνατο του 8χρονου
Το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε για το άτυχο αγοράκι έχει ως εξής:

«Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)»

Εμβολιάστηκαν για διφθερίτιδα στο Παίδων
Από την γνωστοποίηση του περιστατικού επικράτησε μεγάλη αναστάτωση στο Παίδων όπου μάλιστα εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν και ξεκίνησαν αντιβίωση υπό τον φόβο να κολλήσουν την νόσο. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο «όλοι οι συνάδελφοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του εμβολιάστηκαν και ξεκίνησαν να παίρνουν προληπτικά αντιβίωση. Είναι όλοι ανήσυχοι. Πρόκειται για μια ασθένεια ξεχασμένη αλλά πολύ επικίνδυνη». Τόνισε ότι περίπου 20 εργαζόμενοι έκαναν τα εμβόλια αν και επισημάνθηκε πως δεν υπάρχει περαιτέρω λόγος ανησυχίας και πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Διφθερίτιδα: Εμφανίστηκε τελευταία φορά πριν 28 χρόνια
Η νόσος της διφθερίτιδας ήταν μία «ξεχασμένη» στην Ελλάδα νόσος. Αυτό καθώς είχε να εμφανιστεί 28 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για μια ασθένεια που συνήθως επηρεάζει βρέφη μέχρι και παιδιά 6 ετών ενώ συνήθως μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής ή σπανιότερα από μολυσμένα τρόφιμα και αντικείμενα.

Στο παρελθόν έχει προκαλέσει θανάτους όμως λόγου του καθολικού εμβολιασμού η διφθερίτιδα είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια από τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Leave a Comment