Ψυχαγωγία Ενημέρωση

25η Μαρτίου: Διατάχθηκε απαγόρευση συνθημάτων στην παρέλαση – Τι θα γίνει με τους ΟΥΚάδες;

25η Μαρτίου: Διατάχθηκε απαγόρευση συνθημάτων στην παρέλαση – Τι θα γίνει με τους ΟΥΚάδες;

Τι αναφέρει το Λιμενικό

«Ναι» στα στρατιωτικά εμβατήρια, όχι στα «συνθήματα» λέει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, δίνοντας διευκρινήσεις για την παραγγελία του διοικητή των ΟΥΚ.

«Παραγγέλλω: Τη μη απαγγελία συνθημάτων κατά τη διάρκεια της επερχόμενης παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2019. Με σκοπό τη διαφύλαξη αλλά και την προβολή της αξιοπρέπειας της Μονάδος μας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και την αποφυγή κυρώσεων πειθαρχικών αλλά και ποινικών σε στελέχη, πράγμα το οποίο συνέβη στο παρελθόν» αναφέρεται στην παραγγελία που κοινοποιήθηκε σε όλα τα στελέχη.

Μετά τη φασαρία που προκλήθηκε, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος διευκρινίζει πως:

«Σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις που ισχύουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, επιτρέπεται στα πεζοπόρα τμήματα της παρέλασης, μετά τη διέλευσή τους από το τιμώμενο πρόσωπο, να άδουν εγκεκριμένα στρατιωτικά άσματα τόσο για την τήρηση του ρυθμού της παρέλασης όσο και για την εξύψωση του ηθικού του προσωπικού.

Με τις ίδιες δε διατάξεις, τις οποίες ακολουθεί πιστά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ως οφείλει, απαγορεύεται αυστηρώς η αναφώνηση συνθημάτων από τα τμήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη διαταγή του Διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών κινείται στο πνεύμα των διατασσομένων, αφού υπενθυμίζει τη σχετική απαγόρευση αναφορικά με τα συνθήματα».

Με άλλα λόγια η απαγόρευση πάντα υπήρχε και υπενθυμίζεται. Όσον αφορά την προειδοποίηση του διοικητή για «κυρώσεις πειθαρχικές αλλά και ποινικές», επί της ουσίας αναφέρεται στο πρόσφατο και όχι μόνο παρελθόν κατά το οποίο στελέχη των ΟΥΚ κάθισαν κατηγορούμενοι μετά από συνθήματα σε παρελάσεις.

Στην αντίστοιχη παρέλαση του 2010 βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος παρήλασαν φωνάζοντας: «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ», «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’ αυτούς», «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» και άλλα παρόμοια μισαλλόδοξα συνθήματα.

Στην δίκη που ακολούθησε, καταδικάστηκαν για παραβίαση του ν. 927/1979 ο επικεφαλής και οι δύο προπορευόμενοι ένστολοι, ενώ οι υπόλοιποι αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ